Jaką wodę muszą pić osoby cierpiące na nadkwasotę?

Bez wody lub różnych napojów nie możemy przyswajać żywności. To oznacza, że komórki naszego organizmu nie byłyby w poprawny sposób odżywione. Niezwykle prędko zatrulibyśmy się również toksynami, gdyż nerki nie oczyszczałyby naszego systemu, a mózg składający się w 80% z wody nie mógłby prawidłowo pracować.
Bardzo małą wagę przywiązujemy do węglowodanów, które są w wodzie mineralnej.

Posiadają niezwykle olbrzymie znaczenie dla ludzkiego organizmu oraz dają bardzo szybko odczuwalne efekty. Węglowodany aktualizują kwasy żołądkowe oraz korzystne są dla tych osób, które cierpią na nadkwasotę. Węglowodany przynoszą ukojenie w tych dolegliwościach. Woda, która posiada duży poziom węglowodanów, dodatnio wpływa w pierwszych stadiach cukrzycy. Węglowodany także przyczyniają się do obniżenia ilości glukozy w moczu oraz we krwi, a także zmniejszają wydzielanie acetonu i korzystnie wpływają na funkcjonowanie insuliny. Węglowodany również regulują pH krwi. Są osoby, które unikać powinny wód, które posiadają duże ilości węglowodanów. Takich wód muszą się wystrzegać osoby cierpiące na nadkwasotę.
aminokwasy

Autor: U.S. Department of Agriculture
Źródło: http://www.flickr.com

Pozostałymi składnikami, które są zawarte w wodzie to mikroskładniki dla przykładu fluor, jod i żelazo. Nie ma już niemalże wody o dużej ilości fluoru. Niezwykle znaczącą granicę, która znaczy pierwszą fazę oddziaływania fizjologicznego jodu, która wynosi 0,5 mg/l, przekracza w niewielkim stopniu jedynie parę mineralnych wód. Na obszarach, na których poziom jodu w wodzie jest niezwykle mały, jest notowanych najwięcej schorzeń tarczycy. Wartościowym źródłem jodu mogłyby być wody mineralne, w których zawartość jodu równa się od 0,5 do 10mg g/l. Bardzo duże znaczenie dla ludzkiego organizmu posiada zawarty w wodzie mineralnej dwuwartościowy jon żelaza. Jest to w najwyższym stopniu przyswajalna forma żelaza. Takie wody dodatnio wpływają przy niedokrwistości.

Przyspieszają poza tym przemianę materii.

To zagadnienie jest dla Ciebie ciekawe? Kliknij odnośnik tu (https://medicus.ie/pl/4/pediatra), a poznasz informacje na opisywany wątek, który z pewnością Cię zafascynują.

Do wody, którą pijemy dokładać powinniśmy plasterki ogórka czy plasterki owoców. Powinniśmy to robić nie tylko, żeby poprawić jej smak, ale wzbogacamy wtedy wodę w witaminy oraz minerały.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*