
Masz garnki rzymskie? Osoby, które słyszą o nich po raz pierwszy, powinny wypróbować ten prosty, a równocześnie fantastyczny sposób na pyszne dania jednogarnkowe. Garnki rzymskie są znane od dawna, lecz dopiero od pewnego czasu zaczęliśmy do nich wracać. Garnki te, zwane również garnkami glinianymi, pozwalają przyszykować soczyste mięso oraz pachnące warzywa ze znikomym użyciem soli czy tłuszczu, a wszystko dzięki przepływowi pary wodnej. Garnki gliniane bowiem sukcesywnie oddają wilgoć, którą uprzednio wchłoną, sprawiając, iż jedzenie nie jest suche, a niezwykle delikatne oraz esencjonalne. Można w nich przygotować nie tylko potrawy obiadowe, ale również pyszny, chrupiący chleb, którego nie dostaniemy w żadnej piekarni. Od tego czasu sam będziesz robić wypieki, jakie z chęcią zabierzesz do pracy, a dzieci z pewnością nie będą mogły doczekać się kanapek, jakie będziesz robić im do szkoły.

Poza mięsem, warzywami oraz chlebem warto jest uszykować w nich ryby, ale najkorzystniej jest posiadać osobny garnek do dań z ryby, ponieważ garnek szybko może przesiąknąć ich zapachem. Nadają się również do bigosu, zapiekanek oraz makaronów, które będą dużo bardziej esencjonalne, aniżeli upichcone w tradycyjny sposób, gdyż długie gotowanie sprawia, iż wszystkie smaki mogą się uwolnić oraz przegryźć, gwarantując niesamowite doznania dla kubków smakowych. Garnki gliniane – – idealne nadają się dla osób przebywających na diecie, bowiem potrawy są nie tylko pyszne, ale i lekkostrawne, a jedzenie w ogóle nie traci witamin zawartych w ich składnikach.