Zalety i korzyści płynące z używania oleju z lnu, jego wykorzystanie w codziennej diecie

Len jest wszechstronnie wykorzystywaną rośliną w różnych dziedzinach od wielu lat. Już w starożytnej Grecji i Rzymie nasiona lnu, znane również po nazwą siemienia lnianego, były stosowane podczas leczenia najróżniejszych dolegliwości, takich jak na przykład problemy z trawieniem.

zdrowa żywność

Autor: Sfera PR
Źródło: Sfera PR
A głównym składnikiem nasion, jaki ma największe znaczenie dla spożywających, jest olej, jeden z najdłużej znanych i najbardziej zdrowych tłuszczy z roślin. Tłoczy się go na zimno z nasion, przed laty robiono to w sposób ręczny, obecnie wykorzystuje się prasy maszynowe. Olej lniany to w pierwszej kolejności ogromne bogactwo tłuszczów, w pierwszej kolejności tych najbardziej zdrowych, to znaczy kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3. Nasiona lnu zawierają ich prawie połowę, a dzięki nim właśnie obniżany jest poziom złego cholesterolu. Oprócz tego nienasycone tłuszcze mają ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego i oddechowego, stymulują pracę wielu organów wewnętrznych i poprawiają całkowitą odporność organizmu na infekcje. Niedobór tych składników w codziennej diecie może przyczynić się do zaburzenia pracy organizmu, a w efekcie do poważnego problemu z ogólnym zdrowiem.

drzewko oliwne

Autor: meshugas
Źródło: http://www.flickr.com
Poza tymi właściwościami olej lniany jest źródeł wielu minerałów i składników. Szczególnie sporo posiada witaminy E, jaka także ma spore znaczenie w regulacji poziomu cholesterolu i bardzo skutecznie zapobiega problemom z układem krążenia. Widać więc po tym wszystkim, że butelka (butelka termiczna) lnianego oleju powinna się znajdować w każdej kuchni. Jego spożywanie nie tylko będzie miało wpływ na stan naszego zdrowia, ale dzięki oryginalnemu smakowi można go świetnie wkomponować w wiele potraw. Olej z lnu ze względu na swoje właściwości nie nadaje się do smażenia potraw, trzeba o tym pamiętać, bo pod wpływem wysokiej temperatury zaczynają się w nim wydzielać szkodliwe substancje. Jest jednak doskonałym dodatkiem do wszelakich potraw na zimno, przykładowo sałatek albo sosów. Już łyżka dziennie tego oleju może dostarczyć wielu potrzebnych substancji, więc chyba każdy, komu będzie zależało na swoim zdrowiu powinien dołączyć ten rodzaj oleju do swojej codziennej diety.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*